«ΕΓΩ & ΕΣΥ ΜΑΖΙ»: 2 ΧΡΟΝΙΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Από το 2020 μέχρι και σήμερα το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας υλοποίησε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έφερε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεκδίκησή τους στις σχολικές τάξεις, στις σχολικές αυλές και όχι μόνο. Ένα ευέλικτο πρόγραμμα με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για να απαντήσει στις ανάγκες τόσο της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της διετούς υλοποίησης του «Εγώ κι Εσύ Μαζί», μαθήτριες, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες ευαισθητοποιηθήκαμε και κινητοποιηθήκαμε πάνω σε διάφορες θεματικές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως:

  • το δικαίωμα στην υγεία
  • το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση
  • η περιβαλλοντική δικαιοσύνη
  • η έμφυλη ισότητα
  • η προσβασιμότητα
  • τα δικαιώματα του παιδιού
  • το προσφυγικό κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 210 σχολεία υλοποίησαν το «Εγώ κι Εσύ Μαζί» ενώ πάνω από 1000 εκπαιδευτικοί απ’ όλες τις βαθμίδες συμμετείχαν σε επιμορφωτικές συναντήσεις και σε βιωματικές δράσεις τις σχολικές χρονιές 2020-21 και 2021-22. Περισσότερες/-οι από 15.000 μαθήτριες και μαθητές από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, υλοποιώντας πάνω από 750 βιωματικές δράσεις είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως.

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, εστάλησαν περισσότερες από 14.000 επιστολές υποστήριξης που έγραψαν μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα προς το υγειονομικό προσωπικό της χώρας κατά την περίοδο της καραντίνας. Επίσης, 607 εκκλήσεις συγκεντρώθηκαν από μαθήτριες/-ές από περισσότερα από 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και απευθύνθηκαν προς την Υπουργό Παιδείας με αίτημα την εξασφάλιση ποιοτικής και συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις. Περισσότερες από 130 δράσεις πραγματοποιηθήκαν στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έμφυλη Ισότητα» και πάνω από 87 επιστολές- αιτήματα απευθύνθηκαν προς το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για έναν συμπεριληπτικό λόγο στα σχολικά εγχειρίδια που δεν αναπαράγει τα έμφυλα στερεότυπα.

Στις 11 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του προγράμματος, στην οποία συμμετείχαν 50 εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης απ’ όλη την Ελλάδα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστούμε καλές πρακτικές και προβληματισμούς, να ξαναθυμηθούμε όμορφες και δυνατές στιγμές που ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς επίσης να συζητήσουμε τις μελλοντικές ανάγκες της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα!

Ευχαριστούμε συνολικά την εκπαιδευτική κοινότητα που αγκάλιασε το «Εγώ κι Εσύ Μαζί», όλες και όλους τις/τους εκπαιδευτικούς για την πηγαία δέσμευσή τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συγκινητική στήριξη των γονέων και κηδεμόνων και ασφαλώς τη γεμάτη ζωντάνια συμμετοχή με έμπνευση και ελπίδα των μαθητριών και των μαθητών σε βιωματικές δράσεις!

Για τα έτη 2020-22, το «Εγώ κι Εσύ Μαζί» υλοποιήθηκε με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει την υλοποίηση του προγράμματος και για 3η σχολική χρονιά (2022-2023), και προσκαλεί πολίτες και φορείς να στηρίξουν οικονομικά το πρόγραμμα.