«Ποιοτική και συμπεριληπτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις»

607 εκκλήσεις και μηνύματα αλληλεγγύης συγκεντρώθηκαν από μαθήτριες/ές,  από 100 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας «Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα», με αφορμή την 20η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την 10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι  εκκλήσεις και τα μηνύματα αλληλεγγύης απευθύνθηκαν στην Υπουργό Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως, ως η καθ’ ύλην αρμόδια για την εξασφάλιση ενός ποιοτικού και συμπεριληπτικού, δωρεάν συστήματος εκπαίδευσης που χωράει και αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις!

«Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, και για τα παιδιά πρόσφυγες», «Ανοίγουμε τις καρδιές μας στους πρόσφυγες», «Δεν θέλουμε η εκπαίδευση να είναι σε κακές συνθήκες μέσα σε στρατόπεδα. Ζητάμε να έρχονται οι πρόσφυγες στα σχολεία μας και να κάνουν μάθημα μαζί μας», «Εγώ και Εσύ Μαζί, και η πόρτα του σχολείου πάντα ανοιχτή!» είναι κάποια από τα μηνύματα που εξέφρασαν οι μαθήτριες/-ές μέσα από επιστολές, ζωγραφιές, βίντεο, ποιήματα, ψηφιακές αφίσες και άλλα μέσα!

Όπως έχουν επισημάνει διεθνείς και εθνικοί φορείς, η πρόσβαση των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση είναι ελλιπής παγκοσμίως και δυστυχώς η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το 48% των παιδιών προσφύγων βρίσκεται εκτός σχολείων[1], ενώ στην χώρα μας την προηγούμενη χρονιά λιγότερο από το 15% παιδιών προσφύγων που βρίσκονται σε καταυλισμούς ανά την Ελλάδα κατάφερε να παρακολουθήσει μαθήματα[2].

Παρόλα αυτά τα διεθνή κείμενα που εξασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και συγκεκριμένα του δικαιώματος στην  πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι ξεκάθαρα:

«Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να σέβονται τα δικαιώματα και να τα εγγυώνται σε κάθε παιδί που υπάγεται στη δικαιοδοσία τους, χωρίς καμία διάκριση φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας …» Άρθρο 2 (1) Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

“Τα παιδιά πρόσφυγες … έχουν δικαίωμα ειδικής προστασίας και απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που έχουν και τα άλλα παιδιά” Άρθρο 22, Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

“Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν στο σχολείο και να έχουν ίσες ευκαιρίες σε αυτό. Η Πολιτεία πρέπει να παίρνει μέτρα ώστε τα παιδιά να γράφονται και να μην διακόπτουν το σχολείο” Άρθρο 28, Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ευχαριστούμε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές, τις/-ους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν και υλοποίησαν την δράση του «Εγώ και Εσύ Μαζί», σας ευχαριστούμε για τα εμπνευσμένα, γεμάτα χρώμα, ελπίδα, αγάπη και αλληλεγγύη μηνύματα σας και ελπίζουμε η πρόσβαση στην εκπαίδευση στην χώρα μας και παγκοσμίως να γίνει πραγματικότητα για όλα τα παιδιά!

 

 

 

[1]  UNHCR – Coming Together For Refugee Education. Education Report 2020

 

[2] GCR – Ελλάδα: Το μέλλον πάνω από 20.000 παιδιών προσφύγων βρίσκεται στον αέρα λόγω κυβερνητικής αμέλειας