«Τι είναι αυτό που μας ενώνει;»

Μαθητές/ήτριες από τα σχολεία που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας «Εγώ και Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα» 2020-2021 μας δίνουν τις δικές τους απαντήσεις με αφορμή το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας που με το ομώνυμο ερώτημα «Τι είναι αυτό που μας ενώνει;», ξεκίνησε φέτος τις εκδηλώσεις του τον Ιούλιο, οι οποίες και κορυφώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου με την Πορεία Υπερηφάνειας.
«Είναι η αγάπη… ο σεβασμός… η αλληλεγγύη… το μαζί… τα όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο…είναι η ίδια η ζωή».
Είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, και είναι για όλους και για όλες!
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί», υλοποιείται από το 2019 από την Διεθνή Αμνηστία Ελλάδας, πλέον σε πάνω από 150 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχο έχει να φέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα στις σχολικές τάξεις και αυλές, στο σπίτι, καλλιεργώντας μία συλλογική συνείδηση κατανόησης, σεβασμού και υπεράσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε εκπαιδευτικούς, γονείς και φυσικά στους μαθητές και στις μαθήτριες. Σε αυτό το πλαίσιο η συμπερίληψη, η ένταξη, η ανεκτικότητα και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα αποτελούν τις ασφαλιστικές δικλείδες ενάντια στον εκφοβισμό, τις διακρίσεις, τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία.
Το πρόγραμμα «Εγώ και Εσύ Μαζί» θα υλοποιηθεί και την φετινή σχολική χρονιά 2021-2022, με στόχο να εμπλέξει
ακόμα περισσότερα σχολεία σε όλη την χώρα, επιδιώκοντας την συμπεριληπτική κάλυψη σχολείων διαφορετικών ταχυτήτων και αναγκών στο πλαίσιο της εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Βασικές θεματικές που θα μας απασχολήσουν αυτή την χρονιά είναι η Ισότητα Φύλων και ο Σεξουαλικός Προσανατολισμός, το Περιβάλλον και το Προσφυγικό.